Třešně - Prunus cerasus
Zahání hlad a čistí krev.
Vlastnosti a indikace:
V minulosti se třešně považovaly za sladké, chutné, ale nutričně a terapeuticky málo hodnotné. Dnes se již ví, že se vnich, i když jen v malém množství, nacházejí všechny důležité živiny (kromě vitaminu B12). Obsahují 14% sacharidů, z nichž největší podíl tvoří fruktóza. Tuky a proteiny jsou v nich zastoupeny jen jedním procentem. Dále obsahují malé množství vitaminů A, B, C a E a také minerály a stopové prvky, jako např. vápník, fosfor, železo, sodík, draslík(nejvíce), zinek, měď a mangan.
Jejich význam zvyšují i tyto nevýživné složky:
Organické kyseliny: Kyselina jablečná, jantarová a citronová, které podporují trávení a čistí krev.
Rozpustná rostlinná vláknina, kterou tvoří zejména pektin. Sto gramů třešní dodá tělu 10% doporučené denní dávky rostlinné vlákniny, díky níž třešně mají laxativní (projímavý) a hypolipidemický (snižují obsah cholesterolu v krvi) účinek.
Flavonoidy: Zodpovídají za diuretické, antitoxické, antioxidanční a protirakovinné vlastnosti třešní.
Kyselina salicylová: Je to přírodní prekurzor acylpyrinu, který působí protizánětlivě a protirevmaticky. Přestože se ho v 1 kg třešní vyskytují jen 2 mg, je schopen i v tak malém množství vyvolat nežádoucí účinky.
Třešně jsou malé jemné plody, které se dají využít při těchto obtížích:
- Obezita: Diuretický (močopudný) a očistný účinek. jakož i nízký obsah sodíku a tuků urychluje snožování nadváhy.
- Očistná dieta: Podle dr. Valneta, významného francouzského fytoterapeuta, se organismus výborně čistí během dvou či tří dnů třešňové kúry. Je to dáno tím, že třešně podporují vylučování odpadních a toxických látek.